В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Въглищните централи - ключови за енергийната сигурност на България

Иван Цанков, изп. директор AES България, във В развитие, 17.11.2017

Важните теми за българската енергетика в момента са няколко. Безспорно първата е предстоящата либерализация на електроенергийния пазар и другата много голяма тема е състоянието на въглищните централи и тяхното значение за енергийната сигурност на България.  Това каза Иван Цанков, изп. директор AES България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Гостът коментира акцентите от седмата регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум  проведена в София.

"Въглищните централи са ключови за гарантиране на сигурността в електроснабдяването в България". 

Тежката зима през миналата година бе доказателство и тест, че българската енергийна система е стабилна и може да посрещне дори и рекордни нива на потребление, каза гостът.

"Какъв ще бъде енергийният микс на бъдещето, зависи много от това до каква степен самите граници между държавите ще се отворят. Това дава предимство и до голяма степен на съществуващите мощности в България, които са много конкурентоспособни на този етап, но всичко ще зависи от това какъв ще бъде дизайнът на този нов енергиен пазар". 

Какво потребление на електроенергия можем да очакваме тази зима и има ли риск да се стигне отново до проблеми, каквито енергийната система имаше миналата година? С какви запаси от въглища разполага Българя и за какъв период напред във времето ще бъдат достатъчни? Допринасят ли находищата на въглища в България за енергийната ни независимост? Какви са запасите от въглища на склад и ще бъдат ли достатъчни при евентуална нова тежка зима? Губи ли България пазари в търговията с електроенергия? Какво ще бъде значението на взаимосвързаността в енергийния сектор?

Последни новини
Още от В развитие