В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Покриваме нормите за намаляване на вредните емисии, но не заради усилията на държавата

Георги Стефанов, експерт по климатичните промени във WWF, В развитие, 17.11.2017

Чисто математически, България покрива европейските норми за намаляване на изпусканите вредни емисии. Това обаче не се дължи на ефективната и целенасочена политика на държавата, смята Стефанов, а на естествени процеси като, от една страна, модернизацията на икономиката, и демографския срив, респективно намаляването на потреблението, от друга.

Това посочи в коментара си пред Делян Петришки във "В развитие" експертът по климатичните промени във WWF Георги Стефанов.

България се нуждае не от нова АЕЦ, а от развиване на ВЕИ мощностите

Изключително икономически неизгодно е да бъде удължаван живота на ТЕЦ-овете у нас, особено на по-старите такива. Това може да се направи, но на непосилна цена, като инвестицията не може да бъде възвърната. Това се отнася и до изграждането на нова атомна мощност, което е ненужно и отново изисква огромна инвестиция.

Решението е едно – повече енергия от възобновяеми енергийни източници.

Събеседникът в предаването аргументира тезата си, давайки пример със САЩ и Китай, където има огромни инвестиции във ВЕИ, а цената на тока пада.

Според госта в студиото токът от ВЕИ ще може напълно да покрие нуждите на вътрешно потребление, просто процесът следва да е поетапен. Да бъде инвестирано пък в подобни мощности е далеч по-изгодно от модернизиране на морално остарелите ТЕЦ-ове.

България разполага с огромен потенциал за добиване на зелена енергия от вятър, слънце, биомаса, както и от геотермални източници, посочи той.

Защо процесът на повсеместен преход към ВЕИ не може да бъде спрян от излизането на САЩ от Парижкото споразумения за климата?


 

Последни новини
Още от В развитие