В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Капанът на климатичните промени - има ли надежда за човечеството

Джери Браун, губернатор на Калифорния, В развитие, 17.11.2017

Климатичните промени са заплаха за цялото човечество, за всички видове. И те могат да бъдат решени само чрез сътрудничество в усилията в световен мащаб. Те трябва да са много по-големи, отколкото са в момента. Това каза Джери Браун, губернатор на Калифорния, специален гост на конференцията за чистата енергия в Брюксел миналата седмица. В репортаж на Вероника Денизова за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той заявява: "Изкопаемите горива са оформили нашата цивилизация, а сега трябва изцяло да се променим към свят с нулеви емисии и трябва да го направим по-бързо, отколкото повечето хора планират".

"2050 е много късно, трябва да го направим по-бързо. И когато достигнем до нулеви емисии, трябва да започнем да извличаме въглеродния диоксид от околната среда, трябва да достигнем до минусови стойности и то много по-бързо. И това ще се случи, ако се фокусираме върху някои от замърсителите с кратък живот като въглероден диоксид и метан. Изваждайки ги от околната среда и намалявайки техните емисии ще ни осигури повече време да постигнем целите си. Вече почти сме достигнали затопляне от 1,5 градуса по Целзий. Бих казал, че самодоволството, безразличието и инерцията определят до голяма степен нормалният ритъм на деня".

За преодоляването им мога да направя съпоставка със изстрелването на ракета в космоса, каза още губернаторът. "Количеството енергия, което е необходимо за изстрелването е огромно и би било немислимо преди 100 години. Но го постигнахме. Почти същото е. Енергията – психическата, духовната и човешката енергия, която ни е необходима, за да постигнем нивото, при което ще изваждаме въглероден диоксид от околната среда, е значително по-голяма, отколкото тази, с която разполагаме в момента. Затова моето послание е много просто: Можем да го постигнем, не сме там още, но ако се обединим и прозрем истината за ситуацията, в която сме, можем да се преборим с това. Водили сме велики битки и преди това. И се надявам, че ЕС ще може да вдъхнови и останалата част от света".

Последни новини
Още от В развитие