В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовите пазари в Турция преживяват удар днес

Пазарен коментар на Симин Демокан във В развитие, 17.11.2017

Днес е ден за понижения днес за финансовите пазари тук, в Турция. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развити" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Турската лира е отслабнала за пръв път от три дни спрямо долара. За сега е най-зле представящата се валута сред валутите на развиващите се пазари. За седмицата е надолу с 0,7%. Турската лира е изложена на риск в случай на по-висока доходност на ДЦК на САЩ, а също и на по-високите цени на петрола".

Индексът Борса Истанбул се понижава за трети ден, каза още Демокан. "За седмицата има понижение повече от 2%. Доходността по десетгодишните облигации е на рекорден връх и се е насочила към седмо поредно седмично понижение". 

Финансовите пазари преживяват удар днес, тъй като президентът Реджеп Таип Ердоган каза, че централната банка върви в грешна посока, което разпали опасения за политическо напрежение, тъй като банката не може да се справи с ускоряващата се инфлация, допълни изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция. 

"Централната банка запази непроменена своята политика, въпреки че инфлацията се забърза за трети месец през октомври".

Последни новини
Още от В развитие