В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пробив в преговорите за Brexit ще има

Стоян Сталев, бивш външен министър, В развитие, 16.11.2017

Преговорите между Брюксел и Лондон за условията на Brexit вървят с голяма доза недоверие, като и двете страни не показват картите си. Това показва, че сделката, която вероятно ще бъде осъществена, все още е изключително оспорвана.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки бившият дипломат от кариерата и ексначалник на външното ведомство в служебния кабинет на Стефан Софиянски Стоян Сталев.

Според госта в студиото пробив, поне в първия етап на преговорния процес, касаещ съдбата на европейските граждани във Великобритания, и тази на британците в Европа, цената на „развода“ между Лондон и Брюксел, както и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, все пак ще има.

Най-лесният за разрешаване въпрос, смята Сталев, ще е този за статута на европейците на Острова и съдбата на британците, живеещи на материка. Това е така поради огромното икономическо значение на тези хора за британската икономика. Пробив ще има и по другите два базисни въпроса, макар там ситуацията да е далеч по-неясна. 

По думите на събеседника в предаването Великобритания не бива да бъде наказвана от ЕС, а да й се позволи да остане, под една или друга форма, на единния европейски пазар.

В разговора бе засегната и друга основна тема от общоевропейско значение - отношенията по оста Брюксел-Анкара.

Последни новини
Още от В развитие