В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новите правила на ЕК защитават личните ни данни при онлайн пазаруване

Петър Дяксов, управител на дигитална агенция Тендрик, В развитие, 16.11.2017

Предходната директива, защитаваща личните данни, е доста остаряла – от 1995. За толкова време доста неща се променят в дигиталния свят и затова е нужно тази директива да се осъвремени и да е в защита на потребителите като цяло и техните лични данни. Това коментира управителят на дигиталната агенция Тендрик Петър Дяксов в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му в момента един от компетентните органи, които до голяма степен се сезира и приема жалби от пострадали клиенти, е КЗП.

„В същото време конкретно за тази нова директива се очаква и Комисията по защита на личните данни също да навлезе по-сериозно в темата, да могат да консултират дори онлайн търговците за това как точно те да защитават правилно личните данни“.

Дяксов обясни, че повечето онлайн търговци не са технически лица и не е задължително да знаят как точно да се случи това.

„Те може да имат желанието за това, но просто да не знаят как“.

Как новата директива засяга онлайн търговците? Кои са най-честите нарушения на тези търговци? Какво посъветва Дяксов потребителите преди черния петък?

 

Последни новини
Още от В развитие