В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България може да привлече ПЧИ с отворени към бизнеса политики

Пол Смит, Калин Методиев, Николай Василев, Антон Роп и Мариос Деметриадес, В развитие, 15.11.2017

Калин Методиев, председател на Българската CFA асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калин Методиев, председател на Българската CFA асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През изминалата седмица България за пръв път бе домакин на Регионалната инвестиционна конференция за Централна и Източна Европа Гранични пазари в Централна и Източна Европаикономическо развитие, оформящо бъдещето“, организирана от Българската CFA асоциация на 10 ноември 2017. На форума присъстваха 300 участници от над 30 страни.

Целта на конференция е да коментираме всякакви възможности за по-нататъшно сътрудничество и развитие на инвестиционни проекти в Централна и Източна Европа, с което да съдействаме за повишаването на интереса към нашия регион и привличането на нови инвестиции, каза Калин Методиев, председател на Българската CFA асоциация.

Чуйте интервюто на Калин Методиев.

Николай Василев, член на борда на Българската CFA асоциация каза, че за подобряването на имиджа на България е нужно поредица български правителства през следващите 10-20 години да имат силна политическа воля.

„Една от изненадите, които сме подготвили за източноевропейците е, че създаваме 11 броя борсово търгувани фондове, които ще покрият целия регион. Ние ще направим неща, което всички тези финансови гурута в своите държави не могат все още да направят.

Тоест България ще ги изпревари“.

Чуйте интервюто с Николай Василев.

Според Антон Роп, министър-председател на Словения през 2002-2004 България е изправена пред важни предизвикателства по отношение на грантовете, които получава от фондове от ЕС.

„България трябва да действа така, че да използва ефективно тези средства, които са в такъв голям размер. Това е една област, в която България би трябвало да направи доста неща в бъдеще“.

Чуйте интервюто с Антон Роп

България, както и много други страни от Източноевропейския регион, расте много бързо, каза Пол Смит, изпълнителен директор на CFA Institute.

„България се нуждае от политики, отворени към бизнеса, така че да може да привлече чужди инвестиции“.

Потребителският сектор според него е основният, в който България би следвало да привлича повече инвестиции.

 „Потребителски стоки, търговия на дребно, банкови и финансови услуги – всички тези неща смятам, че България трябва да продължава да развива и да добавя стойност за младите хора“.

Чуйте интервюто с Пол Смит.

Мариос Деметриадес, министър на транспорта на Кипър посочи за една от основните пречки, ограничаващи инвеститорите, малката територия на Кипър и България.

„Ако сте международен инвеститор и можете да си позволите да влагате парите си в Германия, САЩ или друга голяма страна, чувствате, че инвестирате в по-мащабен инфраструктурен проект, който следователно крие и по-малко рискове. Така че едно от нещата, които обмисляхме за ЕС е по-малки проекти да се обединяват в по-големи“.

Това може да включва най-различни проекти и трансгранични инвестиции и е един от начините да се увеличи размера и следователно видимостта на проекта за инвеститорите, каза Деметриадес.

Според него Кипър и България трябва да се стремят към прозрачност, да са създадат у инвеститора чувство за сигурност, когато влага парите си.

„Трябва да говорим един и същ език. Забелязвам също и в Кипър, и в България  резистентност към всякакъв вид промяна. Без значение колко трудно може да е за нас, защото реформите винаги са болезнени. Трябва да накараме хората да разберат, че имаме нужда от международни инвестиции, защото това означава работни места и благополучие за тях“.

Чуйте интервюто на Мариос Деметриадес.

Интервютата взе Яница Бояджиева от Bloomberg TV Bulgaria.

 

Последни новини
Още от В развитие