В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пътят на Европа към чиста енергия – говори Йежи Бузек

Йежи Бузек, бивш председател на Европарламента и настоящ председател на Комисията по енергетика в ЕП, В развитие, 13.11.2017

Йежи Бузек. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йежи Бузек. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента основната цел на Европа е как да бъде финансиран прехода към чиста енергия с възможно най-малко разходи. Разбира се, ще ни трябват няколко десетилетия за тази трансформация, но също така ни трябва ускоряване в следващите около 10 години. До 2030 ще трябва да сме постигнали много по този въпрос.

Това каза в интервю пред Вероника Денизова за „В развитие" бившият председател на Европарламента (ЕП) и настоящ председател на Комисията по енергетика в институцията Йежи Бузек. Той бе един от участниците в конференцията на високо равнище на тема „Финансиране на чистата енергия“, чийто домакин беше ЕП. 

„Многогодишната финансова рамка е много важна за целия ЕС през следващите 7 години. Трябва да помислим и как да намерим необходимите инвестиции от €400 млрд. годишно в следващото десетилетие за целия ЕС. Нуждаем се и от социално осъзнаване и приемане на тези разходи“, отчете Бузек.

„Енергийната трансформация е важна за всяка страна членка, за всички граждани и ние трябва да им обясним това. Същото се отнася и за България – трябва да обясним на българите, че всичко това се прави заради тях, за общото им добро. Трябва да се променим много неща в ежедневието си, ако искаме да живеем в по-чиста среда“, добави бившият председател на ЕП.

„Енергията е отговорна за около 80% от замърсяването в нашата атмосфера, също така за около 50% от замърсяването на реките. Имайки предвид това, правим всичко възможно за нашите граждани, за това да им обясним, че всичко това е за тях. Тук е и вашата роля, ролята на журналистите. Нека започнем веднага!“, призова той.

Бузек акцентира и върху важността Европа да продължи да участва в крупни газови проекти. По думите му именно природния газ е ключов в прехода към чиста енергия.

Откъде ще дойдат средствата, нужни за „изчистването“ на европейския енергиен сектор?

Последни новини
Още от В развитие