В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

КФН трябва да бъде независима не само финансово, но и политически

Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи, В развитие, 09.11.2017

За да може да има здрав живот на пазара и надзорът да е създал условията за него, КФН трябва да бъде независима не само финансово, а в известен смисъл и политически. Тоест не трябва да зависи от непосредствената политическа конюнктура и нейните движения. Това каза председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова в предаването „В развитие“ с водещ Иван Нончев.

„Това да имаме здрав надзор е абсолютно основополагащо както за здравето на целия ни финансов сектор, така и за здравето на цялото ни общество“.

Тя посочи, че е от ключово значение наличието на надзор, който е на първо място изключително професионален и експертен.

„Вярваме, че има смисъл да има надзор само тогава, когато този надзор по някакъв начин представлява експертно гнездо, от което изтича експертиза навън, а не обратното – непрекъснато да търси експертиза отвън, за да може да функционира“.

Според нея това е и надзорът, който осъществява здравословната среда за различните пазарни играчи.

„А това значи доволен потребител, тоест такъв, който плаща адекватна цена за това, което получава, и високо доверие в сектора“.

Финансовият сектор е измерител за икономическото състояние на страната изобщо. В този смисъл темата за надзора не бива да се подценява, това е основополагащ закон, категорична бе Несторова.

„Дали ще можем с този закон да извървим целия път, който е нужен? Законът е създал предпоставките пътят да се започне и по-скоро пътят тепърва предстои“.

 

Последни новини
Още от В развитие