В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Една година от въвеждането на механизма по оценка на законодателството – резултатите

Красимир Божанов, директор на Дирекция Модернизация на администрацията към Министерски съвет, и Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействие на законодателството, В развитие, 09.11.2017

Въздействието на механизма по оценка на въздействието на законодателството в България може да се определи от прехода от черно-белия лампов телевизор към смарт телевизора, който трябва да се гледа с 3D. Става въпрос за една радикална промяна в манталитета, в начина на мислене на хората, които вземат решения по регулиране.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Вероника Денизова председателят на Центъра за оценка на въздействие на законодателството Тони Димов. Гост в студиото на предаването бе и Красимир Божанов, директор на Дирекция "Модернизация на администрацията" към Министерски съвет.

Темата на разговора е свързана със закона за нормативните актове, който след измененията си от 2016 предвиди задължителната, интегрираната и всеобхватна оценка на въздействието в българския нормотворчески процес. Нововъведението изисква в процеса на изработване на нормативен акт да се извършва предварителна оценка на въздействието му и да се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица.

Едногодишният мониторинг върху прилагането на механизма показва, че за една година в държавата са били извършени около 365 оценки. Това означава, че всеки ден в държавата се е работило“, посочи още Димов.

Това означава, че има реформа. Оттук нататък трябва да видим доколко оценките са били релани, доколко реформата е била ефективна“, добави той.

За тази една година изпълнителната власт изработи собствени правила и процедури за оценка на въздействието, похватите и методологиите“, отчете от своя страна Красимир Божанов, подчертавайки, че е бил изработен единен стандарт в областта.

Обстоен коментар по въпроса бе даден в продължението на разговора.

 

Последни новини
Още от В развитие