В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Желанието на минералните води да не пише името на извора обслужва определени интереси

Васил Стоименов, зам.-председател, Съюз на безалкохолната промишленост в България, В развитие, 08.11.2017

Съпротивата срещу готвените промени в Закона за храните, които предвиждат върху етикетите на бутилираните води да пише името на извора, от който е извлечена водата обслужва интересите единствено на две бутилиращи компании - една крупна и една по-малка такава. 

Това коментира пред Иван Нончев във „В развитие“ Васил Стоименов от Съюза на безалкохолната промишленост в България. С две думи казусът е следният – готвените законови промени предвиждат върху етикета на бутилката да бъде изписано с големи букви името на находището заедно с това на търговската марка. Това конкретно засяга две големи бутилиращи компании у нас, едната от които ще трябва да изписва име, съвпадащо с това на пряк конкурент.

По думите на госта в студиото подобно изискване за изписване на името на извора има и в сега действащата наредба. Според него промените разрешават противоречието между двете основни тези на различните браншови организации – дали да се акцентира на географския произход на водата или на нейната търговска марка в полза на по-удачния, според Стоименов, географски принцип, което отговаря на европейските изисквания.

„Това защитава правото на потребителя на информиран избор. В момента се спекулира с това, че едва ли не ще има промяна в етикетирането на утвърдени от десетилетия марки. Такова нещо няма“, категоричен бе събеседникът в предаването.

 

Последни новини
Още от В развитие