В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Проблемът с фалшивите новини се преекспонира и не е толкова сериозен

Петър Владимиров във В развитие, 07.11.2017

Проблемът с фалшивите новини не е толкова сериозен, колкото се пише. Това каза Петър Владимиров, партньор в Interactive Share, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Факт е обаче, че има огромен натиск върху технологичните гиганти, най-вече върху Facebook и Google, особено след политическите реклами в САЩ, след като и те си признаха, че е имало такива". 

Социалните мрежи позволяват всеки потребител и бизнес да качва информация и новини. Платформите го позволяват. Google индексира страниците и по този начин има възможност да се публикуват там всякакви новини, каза гостът. Той обаче подчерта, че "фокусът трябва да бъде върху аудиторията, върху крайния реципиент на новини".

"Ако читателят бъде достатъчно самокритичен, да търси различни източници и да поставя под съмнение всяка новина, която види, когато не е публикувана от големи, известни издатели, доста лесно може да отсее кои новини са фалшиви и кои не".  

Една от причините за генериране на фалшиви новини е, че те се използват като средство за генериране на новини, обясни гостът. "Другата причина е т.нар. Черен PR - всякакъв тип фалшиви новини за противника".

Друга причина за генерирането на фалшиви новини е изместването на фокуса от реални новини към фалшиви, които бързо се разпространяват сред потребителите.  

На какво се дължи огромният натиск, който различни институции оказват върху Facebook и Google? Добре ли се грижат IT гигантите като Google за позициониране на рекламите в безопасна среда?

Последни новини
Още от В развитие