В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Развързват ли се перспективите пред българската енергийна борса

Антон Иванов във В развитие, 03.11.2017

Плановете за разширяване на обхвата и обемите, търгувани на Българската независима енергийна борса са реалистични. Това каза енергийният експерт Антон Иванов, Български енергиен и минен форум, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"В голяма част от страните в ЕС енергийните борси работят и то с много висока ликвидност и с голям обхват на сделките, които минават през тези борси. Българската борса трябва да работи, за да настигне своите партньори в Европейския съюз. Борсата вече успешно работи с едната платформа. Предстои да заработи и втората - за търговия в рамките на деня, което е много важно от гледна точка на намиране на най-добрия баланс между предлагане и търсене на електроенергия". 

Това, към което се стреми КЕВР чрез енергийната борса и намерението всички сделки с ток извън регулирания пазар да минават през борсата, е да има ясен бенчмарк на пазарната цена, спрямо която да се извършват малко по-сложни операции, обясни събеседникът.

Удължаването на експроатационния срок на Блок V е едно очаквано събитие, защото подготовката за подновяването на този лиценз тече вече пет години. не е процес, започнал наскоро, каза гостът. "Бе проведена една значителна по обхват програма, която позволява да се демонстрират най-добрите практики за осигуряване на безопасността на едно ядрено съоръжение. В този смисъл можем да сме спокойни, че същия път ще бъде изминат и за Блок VI на АЕЦ Козлодуй и за България е гарантирано производството на ядрена енергия за дълъг период напред. Това е добра новина".

Изгодна ли е за българския пазар интеграцията на борсите и регионализацията на търговията с електроенергия?

Последни новини
Още от В развитие