В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как меките умения носят твърди ползи в бизнеса

Вергиния Къшева-Накова във В развитие, 03.11.2017

Въпреки че предприемачество се преподава вече дори и в началното образование, всички умения, които са в категория "soft skills" или социални умения, се представят като черта на характера. Това каза Вергиния Къшева-Накова, маркетинг и бизнес консултант, професионален лектор и основател на Market UP Training Academy, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Ти или си организиран, или не си. Или можеш да комуникираш, или не можеш. Или си социален и общителен или не си. Аз дълбоко вярвам, че това не е така и че човек може да се развива, когато намери правилната формула за себе си. Това се учи". 

Ако работиш като програмист, например, за да направиш крачка към предприемачеството, трябва да започнеш от начина на мислене, каза събеседничката. "Присъщо на инженерното мислене е да се фокусира и да предусеща проблема, за да може да го разреши. Когато си предприемач, трябва да можеш да мислиш във възможности. Трябва да можеш да мечтаеш, да можеш да събираш хора около себе си".

"За хората с технически специалности е малко по-трудно, защото когато вършат своята работа трябва да мислят логически, процесно, а когато започнат да работят с хора и искат да работят в екип трябва да мислят емоционално". 

Какви са най-големите слабости в IT екипите? Какво представлява съвместният проект с ВУЗФ - Академия по бизнес умения и предприемачество? Какво включва магистърската програма, разработена с ВУЗФ, по бизнес комуникации и продажби?  

Последни новини
Още от В развитие