В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ефектът от новите правила за прозрачност на мултинационалните компании

Д-р Рафаеле Петруци, Виенски икономически университет, и Гергана Ахчиева, АФА, В развитие, 03.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2012 насам светът на международните финанси се променя изключително много, затова ОИСР взе мерки, говорейки по-конкретно за BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалбата). Целта е да бъдат премахнати вратичките в данъчните кодекси, които позволяват на големите международни компании да изместват печалбите си.

Това коментира пред Делян Петришки във В развитие управляващият директор на Центъра по трансферно ценообразуване към Института за австрийско и международно данъчно право при Виенския икономически университет д-р Рафаеле Петруци. Гост в студиото бе и Гергана Ахичева от счетоводната компания АФА.

„Говорим за 15 мерки, всяка от които засягаща конкретни проблеми, които ще променят начина, по които международните корпорации ще работят за в бъдеще“, добави Петруци.

Конкретно за България са важни промените в ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс), които въвеждат нови правила за отчети на мултинационални компании с годишни приходи от над 750 млн. лева. Ако международната компания има фирма-майка от България, то тогава прагът е в размер на 100 млн. лева“, посочи от своя страна Ахчиева.

 

 

Последни новини
Още от В развитие