В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Започва обследване на панелните жилища в България

Ашна Матема във В развитие, 02.11.2017

Ашна Матема, старши специалист по градско развитие - регион Европа и Централна Азия на Световната банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ашна Матема, старши специалист по градско развитие - регион Европа и Централна Азия на Световната банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на България в момента разработва нова стратегия по отношение на жилищата в България и целта на доклада на Световната банка е да подпомогне заложените в нея политики, които ще бъдат водещи през следващите 12 години. Това коментира Ашна Матема, старши специалист по градско развитие - регион Европа и Централна Азия на Световната банка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  

"Докладът бе съставен през последните 12 месеца (2016-2017).  Някои от основните заключения, които установихме по отношение на жилищния сектор подпомагат именно и конкретно решаването на проблема за жилищата за бедни. Ситуацията в България обобщено изглежда така - жилищният фонд е доста стар и има въпроси с поддръжката и управлението на сградите. Това е наследство от социалистическия период, но и резултат от финансовата криза. Съществува и проблем с дружествата за етажна собственост. Тези проблеми касаят не само България, но и цяла Източна Европа".

Българският жилищен пазар има доста отворени въпроси, като изключително високият процент незаети жилища - около 30%, каза събеседничката, но подчерта:  

"Гледайки само цифрите, от гледна точка само на жилища и домакинства, изглежда има излишък от жилища, но когато задълбаеш по местоположение и видиш къде са тези жилища, се очертава съвсем различна картина. Една от причините, е, че хората се изместват от малките населени места и селските райони към по-големи градове, а жилищата са фиксиран актив. Така че в малките градове се наблюдава негативна връзка между размера на града и излишъка. Колкото по-малък е градът, толкова по-голям е излишъкът. Малките села и градове се обезлюдяват, а градове, като София и Варна са пренаселени". 

Частната собственост на жилищата е много висока, а наемният пазар почти не съществува, поне официално. Той е около 3%, докато в Централна и Западна Европа средният процент е 20%, каза още събеседничката. Този дисбаланс не е характерен само за България, но в България проблемът е доста по-сложен по няколко причини - социалистическото наследство и финансовата криза, обясни Матема. "Няма просто решение".  

"По отношение на състоянието и годността на панелните жилища съществува голям въпрос, на който не знаем отговора. При анализа, някои инженери казаха, че сградите не са сигурни, че не се прави достатъчно, за да се уточни ситуацията със структурите. Имаше и инженери които казваха, че сградите са идеални".

За Световната банка бе важна тема, да кажем, че трябва допълнително проучване, да кажем, че дори и да има 1% вероятност определена сграда да се срути то ние трябва да го знаем и да предприемем действия за предотвратяването на този риск, каза събеседничката. "Правителството прие такова проучване да бъде извършено - ние сме осигурили финансиране, за да се проучи какви са уязвимостите при бедни домакинства в рискови зони. Ще се извърши моделиране и оценка".

Последни новини
Още от В развитие