В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политическо обединение – базисен фактор за успеха на европредседателството

Президентът Росен Плевнелиев за В развитие, 02.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свидетели сме на силно политическо противопоставяне в парламента, ако щете на партизански, тяснопартиен подход. Моят апел към всички в Народното събрание е поне в навечерието и по време на председателството на България на Съвета на ЕС да покажем едно друго лице на българската политика. Не по всичко да се карат, а да се обединят около стратегически важните теми, които искаме да наложим в дневния ред на ЕС, а и да постигнем прогрес по тях.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за Вероника Денизова, излъчено във „В развитие“.

За съжаление, не съм оптимист от това, което виждам. Но искрено се надявам, че в последния момент ще станем свидетели на едно минимално смирение, добави той.

„Не съм оптимист и защото видях няколко опита на държавния глава – президента Радев, да разедини Европейския съюз. Всички видяхме как той отиде не къде да е, а в Полша, която е толкова чувствителна на тема Русия, за да поиска отпадането на санкциите. Това отекна много силно и крайно негативно“

По думите на Плевнелиев още по-притеснителен е бил фактът, че Радев е вкарал споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) в Конституционния съд. „Това бе един крайно негативен акт с дълбоки и дългосрочни последствия за българския държавен глава и за България като цяло“.

Днес имаме самочувствието, че ни предстои председателството на Европейския съвет, но само по резултатите ще можем да кажем дали сме допринесли стойност към общия европейски проект, дали сме били полезни с нашето председателство, дали ще се гордеем или срамуваме.

Оптимизъм обаче има

„От друга гледна точка, следва да се каже, постигнахме немалко. Европредседателството ще се случи. Приоритетите са ясни, програмата е публична, имаме готовност. Приоритетите, които подбрахме, са много смислени. Получаваме признание за това, дойдоха и първите резултати – например договора за добросъседство с Македония и признаването на българско малцинство в Албания“, изтъкна Плевнелиев. 

Какви предизвикателства ще срещне България по време на председателството си на Съвета на ЕС?

Кои са ключовите теми по време на него?

В разговора бяха обсъдени и теми като бъдещето на европейския проект, а и въпроси от вътрешнополитическо естество като предизвикателствата пред новия единен антикорупционен орган. Акцент бе сложен и върху новите технологии и в частност блокчейна.

 

 

Последни новини
Още от В развитие