В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как IT индустрията да се възползва от българското председателство на ЕС

Огнян Траянов и Гергана Анева във В развитие, 31.10.2017

IT бизнесът съзнава, че само увереността в сигурността на данните, може да увеличи потреблението на IT услуги. Тази сигурност си има цена и ние сме готови да я платим. Това каза Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Гостът коментира, заедно с Гергана Анева началник отдел „Международно сътрудничество и европейска координация“ в Държавната агенция „Електронно управление“, целите, поставяни от българската IT индустрия, съвместно с европейската IT асоциация DIGITALEUROPE, във връзка с българското председателство на ЕС. 

Дигитализацията е индустриалната революция на 21 век и отговорността е буквално на всеки. Тя това дава много предимства, но ни изправя и пред много предизвикателства. Как ще се справим с тези предизвикателства определя нашата конкурентоспособност. Това каза от своя страна Гергана Анева. "Броят на регистрираните кибератаки през 2016 в света е над 4000, като само в Европа загубите са над 260 млрд. евро".

DIGITALEUROPE представлява над 10 000 компании, които генерират над 1 трилион годишни приходи, а в рамките на организацията работят над 60 групи по 10 теми. 

Общата позиция, която компаниите в DIGITALEUROPE заемат е, че  Европа има едно ключово предназначение - една ключова роля в развитието на икономиката. Тя е да даде този верен баланс между сигурност, регулации, нормативни бази и от друга страна да се запази удобството за иновациите, каза Траянов.

"Трябва да се спазва принципът за иновативност - във всеки един акт да се гледа какъв ще бъде ефектът върху възможностите за иновации в този сектор. Трябва и да се пристъпва към основополагащото - че законите и регламентите ограничават само срещу лошите и глупавите", допълни председателят на БАИТ. "Държавата трябва да се намесва само тогава, когато пазарът в явен вид се провали и допусне вина и грешка. Въпросите, които се коментират са свързани с правата на потребителя, собствеността върху данните  и редица други, свързани въпроси, при които излиза балансът на осъзнатата необходимост клиентът да пожертва съзнателно част от своята свобода в името на удобството". 

"България не е изолирана" в усилията на ИТ сектора за адекватна дигитализация и "даже, за да има приемственост между различните председателства" се работи в т. нар. тройка. България е част от тази тройка, заедно с Естония и Австрия, поясни Анева. Подготвя се т.нар. трио програма по отношение на киберсигурността. 

"Проследили сме всички важни теми, свързани с цифровизацията и предложенията на комисията, включително излезлият на 13 септември "Акт за сигурност", т.нар. киберпакет, къкдето има доста важни досиета. Едно от тях е ревизия на мандата на еврпейската агенция ЕНИСА", каза Анева. По думите й единственаята агенция с временен мандат. Но киберсигурността се превръща в една от топ-темите, така че този временен статут ще се промени. Предстои и сертифициране на ИКТ продукти, за да се избегне фрагментацията на лицензионния пазар в ЕС.

"Това ще намали и разходите на фирмите - дали това ще се получи е въпрос на преговори, които предстоят". 

Подготвени ли са българските компании за новия регламент за личните данни? Каква е ролята, която би могло да играе едно IT-аташе в Брюксел?

Последни новини
Още от В развитие