В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Успешното председателство трябва да е национална кауза

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, В развитие, 30.10.2017

Българските политици, независимо от коя страна на политическия спектър се намират, са достатъчно национално отговорни, за да са осъзнали, че успешното председателство на Съвета на ЕС е действително национална кауза. Това коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Иначе явно не сме на мястото си. Ако такова важно нещо, каквото е да бъдеш на кормилото на ЕС в рамките на 6 месеца, не го оцениш като страхотна възможност, а се занимаваш с някакви вътрешни дразги и разправии, това означава, че не сме зрели“.

По думите му подготовката за българското председателството на Съвета на ЕС върви нормално и в график.

Златев коментира и философията на кохезионната политика на ЕС. Той посочи, че това е един от демократичните принципи, върху които е изграден ЕС, а именно принципът за солидарността – по-силните икономики да помагат на по-слабите по-бързо да покрият тази разлика.

„Така или иначе в лицето на българския министър-председател и българското правителство бяха съвсем ясно и недвусмислено заявени приоритетите. Именно това, че кохезионната политика трябва да остане“.

Той смята, че тя трябва да се развива не само заради това, че България е една от страните членки, които се възползват в най-добра степен от нея, но също така и защото по този начин се дава европейска перспектива на нашите съседи от Западните Балкани.

„Те също трябва да бъдат приобщени по някакъв начин към ЕС. Това става и чрез инструментите на кохезионната политика“.

Златев каза още, че в момента тече процес на преглед на настроенията и на философията във всяка една от страните членки.

„Нека не забравяме, че особено в последната година, а и в следващата, в ЕС предстоят доста динамични политически процеси в отделните страни членки, което неминуемо дава отражение върху мисленето и политиката на съответната страна членка по отношение на европейския бюджет“.

Огнян Златев коментира и Европейската седмица за безопасност и здраве при работа.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие