В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Големите възможности на малките енергийни общности

Вихра Андонова във В развитие, 26.10.2017

В момента се преследват големи цели по отношение на енергийната ефективност на България, например пускане на мощности за възобновяеми източници и постигане на енергийна ефективност. Но това са глобални цели. В един момент България се счита, че е постигнала своите цели за пускане на възобновяеми енергийни източници, но обърнем ли се назад виждаме, че в крайна сметка имаме замърсяване на въздуха. Това каза Вихра Андонова, председател на УС на фондация "Евро перспективи", в предаването  "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Гостенката коментира какво представляват местните енергийни общности, как съществуващите методи за подкрепа могат да се използват за създаване и развитие на такива общности в бъдеще и какви бизнес модели могат да се използват за създаването и  функционирането им. 

Търсят се причините за замърсяването на въздуха на различните места в България, а една от основните е използването на твърдо гориво за отопление, подчерта събеседничката. "Единият от източниците на замърсяване са домакинствата, които се отопляват с твърдо горивно. След това са автомобилите и накрая идва индустрията, която се стреми да намалява вредните емисии, а и е строго следена от властите".   

"Няма единна дефиниция за енергийна общност. Това може да е партньорство между общинските власти и местните граждани, а в много случаи може да бъде и общност от граждани, които да решат свой конкретен проблем. Много добър пример е отоплението. Граждани в малко населено място, например, биха могли да създадат едно сдружение и да изградят малка отоплителна централа, за да се предоставя отопление. В тази централа вместо да се изгарят горива, които са вредни, тази централа може да работи, например с пелети. Вече има такива примери". 

Какво би се случило ако на покривите на панелните блокове се построят фотоволтаични системи и произвежданата електроенергия се пласира на пазара? Какви са трудностите, за да се случва това?  

 

Последни новини
Още от В развитие