В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Даде ли наистина ЕЦБ начало на края на количествените улеснения

Николай Шуманов във В развитие, 26.10.2017

Пазарните участници очакваха тези действия от Европейската централна банка. От доста време се говореше, че ще се предприеме намаляване на количествените улеснения. Може би пазарите бяха изненадани откъм обемите, с които бяха намалени с около 20 млрд. до 40 млрд., но все пак намалението не беше чак толкова голямо, че да окаже фрапантно въздействие върху пазара. Това каза Николай Шуманов, дилър в Benchmark Finance, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"ЕЦБ трябваше да предприеме някакви действия - прекалено дълго време разчита на такъв голям обем количествени улеснения. Все пак Марио Драги си остави една вратичка, като заяви, че в бъдеще при неособено добър ръст на инфлационните процеси в Европейския съюз, той може да увеличи или да удължи количествените улеснения, като в момента те бяха удължени до септември 2018, но той си остави врата да ги удължи в бъдеще, ако инфлацията не се покачва с необходимия темп". 

Очаква се ръст в икономиката на еврозоната и през следващата година. Така че може би ще бъдат спрени тези количествени улеснения или поне намалени, каза още гостът. Той добави, че "Драги знае какво прави. Ще предприеме действия ако види по сериозни сътресения на политическата сцена, но в момента мисля, че е спокоен по този въпрос". 

До кога може да продължи поскъпването на еврото? Какво ще бъде влиянието на Фед върху валутните пазари? 

 

Последни новини
Още от В развитие