В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ядрената енергетика е ключов компонент в борбата с климатичните промени

Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Europe, В развитие, 25.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ядрената енергия е от изключително значение, ако Европа и светът искат да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Конкретно и България, която използва много въглища, трябва да обърне внимание на този въпрос.

Това каза пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова председателят на New Nuclear Watch Europe Тим Йео. Предаването е „В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите на Йео енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) също е от базисно значение, но проблемът при нея е, че не е постоянна заради метеорологическите условия. „Именно тогава се намесва атомната енергия“, посочи той.

Балансът между ВЕИ и ядрени мощности ще бъде решен частично от самата цена - ако електричеството от АЕЦ е по-евтино, то тогава ще е по-търсено, но ако цената на „зелената енергия“ продължи да пада, то тогава те ще имат еднаква важност, смята председателят на New Nuclear Watch Europe.

Потенциалът на ядрената енергия в следващите 30 години е много голям и е много важно тя да се развива с оглед намаляването на вредните емисии“, категоричен бе той.

 


 

Последни новини
Още от В развитие