В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Средната сума при картовите разплащания е 134 лева

Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, В развитие, 25.10.2017

Последното проучване на Visa показа, че около 30% от потребителите са склонни да се откажат от покупката, ако нямат възможност да платят с дебитна или кредитна карта. Това заяви мениджърът на Visa за България Красимира Райчева в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

„Това е част от серията проучвания, които прави Visa на местния пазар всяка година. Тази година за първи път правим такова проучване, което касае това как плащат българите за неща, които са част от свободното време“.

По думите ѝ най-често те плащат за почивки и развлечения, а голяма част от българите плащат в ресторанти и за увеселителни активности.

Тя допълни, че около 40% от българите плащат с карта закупуването на книги и списания.

Според нея едно от основните предимства на картовите разплащания са удобството и сигурността,като тя посочи, че плащанията в кеш винаги крият риск.

„Картовите разплащания са много по-сигурни, но естествено човек трябва да управлява правилно този тип разплащания. Това е свързано с така наречената финансова грамотност“.

Райчева обясни, че според проучването средната сума за забавление е около 134 лева и тя не се различава по никакъв начин от средната сума на разплащанията въобще.

„Има много инициативи, които биха били добри за това да се ограничат кешовите разплащания и там е ролята на държавата. Всъщност гледайки опита от много други страни, едно от нещата, които трябва да се направят, е наистина да бъде свален прагът на кешовите плащания“.

Какво представлява проектът „Нашите пари“ – кампанията на Visa за корпоративна социална отговорност?

 

Последни новини
Още от В развитие