В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Може ли Кипър да се превърне във врата за Русия към ЕС

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 25.10.2017

Кипърският президент Никос Анастисиадис се среща с Владимир Путин в Москва. (24.10.2017) Снимка: Президентство на РФ Кипърският президент Никос Анастисиадис се среща с Владимир Путин в Москва. (24.10.2017) Снимка: Президентство на РФ

По време на визитата си Москва вчера (24 октомври) кипърският президент Никос Анастисиадис проведе важни срещи с Владимир Путин, с премиера Дмитрий Медведев, подписани бяха поредица от икономически споразумения в сектори като транспорт, иновации, здравеопазване, авиотехнологии.

Това обобщи в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки кореспондентът на Националното радио в кипърската столица Никозия Бранислава Бобанац.

Основен акцент бе въпросът за стимулирането на руските инвестиции в Кипър, друг такъв бе и за ролята на Русия в разрешаването на кипърския въпрос (за обединението на разделената от 1974 страна – бел.ред.), в светлината на подобряващите се отношения между Москва и Анкара. А именно Турция е основна страна по въпроса, посочи още тя.

По думите й Кипър се е поставил в ролята на посредник в подобряването на отношенията между Русия и Европейския съюз. „На фона на засилващите се страхове от руска намеса, хибридна война и т.н., Кипър отново защити позицията си, че трябва да се залага на прагматични отношения, като сегашното състояние не отговаря на нуждите и на двете страни“, каза Бобанац.

 

 

Последни новини
Още от В развитие