В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Аргументите против изграждането на АЕЦ Белене

Виктор Аврамов, енергиен експерт, В развитие, 25.10.2017

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ „Белене“ и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза във „В развитие“ с водещ Делян Петришки енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

„Тези, които подкрепят „Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

„Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо“, добави той. 

„Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация“, категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

 

 

Последни новини
Още от В развитие