В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Темата с командированите работници няма икономическа тежест

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш социален министър, В развитие, 24.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата с командированите работници няма икономическа тежест, тъй като техния процент е много малък – под 1%, малко са и българите, които работят по този начин. Фактически, чрез промените в директивата за командированите работници (приети късно вчера – 23 октомври – бел.ред.) се цели на тях да им бъдат гарантирани въпроси като получаване на минимална работна заплата, добри условия на труд и т.н., т.е. неща, който са съвсем нормални.

Това каза в студиото на „В развитие“ с Делян Петришки бившият социален министър и настоящ съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Ивайло Калфин.

Досега срокът, в който такива работници можеше да се трудят в определена държава, беше 36 месеца. Президентът Макрон настояваше той да бъде намален на 12 месеца. В крайна сметка се прие вариантът той да бъде 12 месеца с опция за удължаване с още 6, обобщи Калфин, според когото въпросните промени няма да повлияят особено на текущото положение.

По думите на ексминистъра понятието „социален дъмпинг“ не носи конотацията, под която бива широко разбирано, а и представяно от политици като Макрон – т.е. готовността на чуждите работници да полагат труд за по-ниско заплащане, отколкото местните такива. „Социалният дъмпинг е движение в рамките на ЕС в търсене на най-изгодните социални системи. Ако един българин например не работи, а стои на социални помощи, то това вече е неприемливо“, категоричен бе той.


 

Последни новини
Още от В развитие