В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо българинът се страхува да започне собствен бизнес

Мира Кръстева, член на борда на GEM, и Искрен Кръстев, председател на GEM България, В развитие, 20.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важно е да измерваме ежегодшно предприемаческата екосистема, за да покажем как тя се развива, кои са политиките, които насърчават или спират предприемачеството, дали имаме достатъчно инвеститори, в какво състояние е човешкият ни капитал.

Това коментира пред Вероника Денизова председателят на GEM България Искрен Кръстев. В интервюто, излъчено във „В развитие“ взе участие и членът на борда на компанията Мира Кръстева. Поводът за разговора – вторият пореден годишен доклад на GEM, хвърлящ поглед върху състоянието на предприемаческата екосистема у нас.

„В момента се намираме във фаза развитие. В световен план има три вида икономики – ресурсно базирани, ефективни и иновативни. Като икономика България спада към втория тип – ефективна или инвестиционно обусловена. Тези икономики са в развитие. Един от най-трудните процеси е влизането от един тип икономика в друг“

Защо българите се страхуват да започнат собствен бизнес?

По думите на Мира Кръстева страхът на хората донякъде се дължи на негативното отразяване от страна на медиите, които широко отразяват провалите на предприемачите, за сметка на ниския интерес към техните успехи.

„Също така е възможно да има развенчаване на ореола, че предприемачеството е нещо много лесно, много постижимо. И именно със запознаването на публиката с това, какво всъщност е то, може да се стигне до отказване на много хора“, добави тя.

„Да си предприемач не е лесно, това изисква много постоянство, много жертви, мнного лично време и ресурси. Така че подобен род отрезвяване би привлякло хората със сериозни намерения“, посочи Кръстева.

Защо България е на едно от последните места в света по процент на хората, намиращи се в начална фаза на предприемаческа активност (до 3 години)  – 4,6%?

 

Последни новини
Още от В развитие