В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Френски университети се прицелват в българските студенти

Паскал Дюпро и Софи Галанд, Lyon 1, Полин Куто, Sciences Po, В развитие, 20.10.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образователните програми на университета Lyon 1 са насочени или към студенти, които вече са започнали да учат в България и желаят да завършат българската си специалност във Франция. Също така цел са ни студенти, които са завършили средното си образование и искат да направят пълен курс на обучение при нас.

Това каза в интервю пред Силвия Грозева Паскал Дюпро от френския университет Lyon 1. трудничество. Пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria говори и представителят на технологичния институт към учебното заведение Софи Галанд, както и Полин Куто от университета Sciences Po.

В София за поредна година се провежда Салон за образование и кариери. Това са френски университети, също и български учебни заведения и фирми, които представят възможности за образование и реализация на бъдещи студенти.Салонът за образование и кариери е организиран от Френския институт, a компаниите, поканени да участват са от Френско-българската търговско-индустриална камара.

„Специалностите са най-различни. От мениджмънт до здравни специалности. Също и в областта на науките за материалите, химия и други специалности, свързани с механиката“, посочи още Дюпро.

„Университетът Лион 1 е насочен към науките. Това означава, че нашият Университетски институт по технологии имаме курсове, свързани с технологиите и мениджмънт, търговия, информатика – всички специалности от третия цикъл“, добави той.

„Lyon 1, или по-точно Университетският институт по технологии (IUT) дава диплома, която не е много позната в България. Това е професионално образование. Освен теоретичните предмети, предлагаме и професионална подготовка“, каза на свой ред Софи Галанд.

По нейните думи завършилите университета могат да си намерят работа в сфери като в технологичния сектор, хранителния такъв, енергетика, информатика и маркетинг и мениджмънт, техники на маркетинг, техники на реклама.

„Sciences Po (намиращ се в Париж- бел.ред.) е най-добрият университет за социални науки, политология и международни отношения, социология, комуникации, журналистика. Ние сме основния университет, който подготвя кадри за политиките на съвместното съществуване и не само във Франция, но и в чужбина, като при нас половината студенти са чужденци“, коментира Полин Куто.

„Това е много известен университет, познат с бившите си възпитаници – президенти на Франция или основатели на вестници като Монд. Изобщо възпитаниците на Sciences Po са почти навсякъде по света. Във Франция и в чужбина. Един от работните езици, на които се преподава е френски и английски също, плюс възможност да се научи друг език“, добави тя.

„Търсим хора, които се интересуват от политическия и социален живот, които искат да разберат света, за да могат да реагират по-добре във всички социални области. Хора, които са добри, които са любопитни, искат да разберат, не искат да стоят на едно място, а са отворени към света“, посочи още представителят на френския университет.

 

Последни новини
Още от В развитие