В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Държавата трябва да се бори за правата на българите в Северна Гърция

Лари-Лабро Королов от Македонската патриотическа организация в Северна Америка, Светът е бизнес, 20.10.2017

България трябва да се бори за правата на българската общност в Северна Гърция . Може би няма право да иска от Гърция да ги върне, но има право да иска българите в Гърция да имат свои училища, църковни служби на своя език.

Това коментира в интервю за Николай Кръстев, излъчено в „Светът е бизнес“, един от водещите членове на Македонската патриотическа организация в Северна Америка Лари-Лабро Королов.

Той е автор на новоиздадената книга „Дреновени: Разцвет и разорение на едно село в Южна Македония“, описваща историята, езика, обичаите и фолклора на село Дреновени и на съседния район Костурско, Егейска Македония. Също така изследва на микроравнище активността на Българската екзархия, Илинденското въстание и дейността на ВМОРО, засягат се въпросите около гръцкото управление в периода 1912–1950. Миналата седмица Королов пък бе награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка“.

„Егейска Македония не би могла да бъде превзета. В момента там живеят и много гърци“, посочи Королов.

Засегнат бе и въпросът за отношенията по оста София-Скопие. 

Според събеседника в предаването отношенията между България и Македония трябва да бъдат много силни и приятелски.

„Вярвам, че в последно време работите отиват на подобряване. Подписа се договор за приятелство между двете страни. Това е единствено позитив. Ще видим докъде ще се стигне“, коментира той.

 

Последни новини
Още от В развитие