В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тенденции на пазара на складови и индустриални площи

Симеон Митев, собственик на БГСКЛАД, и Тодор Кавръков, пропърти мениджър Търговски център Европа, В развитие, 19.10.2017

В момента пазарът е главно на собствениците, които отдават помещения, а не на тези които наемат. Това коментира Симеон Митев, собственик на платформата БГСКЛАД, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова във връзка с конференция, която се проведе в Пловдив, посветена на развитието на индустриални имоти и организирана от платформата БГСКЛАД.

„Две са темите, които се разискваха на конференцията. На първо място темата за работната ръка, която кара вече повечето от инвеститорите и наемателите на индустриални площи да дисоциират техните производства. По-рано се търсеха Пловдив, София и други основни градове. Сега се търсят и по-малки градове, в Северозападна България например, където може да се намери свободна работна ръка и тя да бъде конкурентоспособна“.

Той посочи, че втората тема е била свързана с липсата на свободни складови площи от клас А , както са в Европа.

„Затова е нужно да се строят. Имаме и ръст от 5% на проекти, които ще излязат на пазара. Това показва, че вече има инвеститори, които не се плашат толкова много и влизат в тази ниша, макар че профитът към този момент има около 9-10 годишна възвръщаемост“.

По думите му има списъци с компании, които чакат в някоя локация да излезе проект.

„Имаме много случаи в нашата практика, на нашите представители в основните градове, в които имаме договори на зелено с депозити, с предплати с половин до една година напред. Вече имаме около 4-5 такива сделки в двугодишни срокове на договори“.

Тодор Кавръков, пропърти мениджър на Търговски център Европа, от своя страна заяви, че в София и региона има относително малко големи складови площи и качествени модерни, европейски тип складове с височина над 10 метра.

„Поради тази причина появата на всяка една нова сграда се отдава абсолютно на момента. В повечето случаи те се отдават и на зелено“.

Той потвърди казаното от колегата си, че пазарът се движи от наеми, като по думите му това са чуждестранни и български компании, които чисто корпоративно предпочитат да не купуват, а да наемат дългосрочно.

„А за институционалните, фондови инвеститори от чужбина нашите размери пък са твърде малки“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие