В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа – смяна на поколенията в политиката

Андрю Бишъп, заместник-директор „Проучвания“ Eurasia Group, В развитие, 19.10.2017

Има желание в Европа и други части на света за нови политики и за нови начини да се разгледат традиционните проблеми на едно по-осезаемо ниво. Това коментира Андрю Бишъп, заместник-директор „Проучвания“ Eurasia Group в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Нови политически партии се създават – Алтернатива за Германия или партията на Льо Пен във Франция. Те са нови партии и това означава, че за тях няма старо поколение, което да прави невъзможно израстването на лидери до върха“.

Бишъп смята, че едно от най-интересните неща е, че едновременно с това ново поколение на европейски млади лидери европейската популация в основни икономики като Германия и Франция застарява.

Според него има един парадокс, че лидерите стават все по-млади, а популацията – все по-възрастна.

По думите му много често има осезание, че по-младите гласоподаватели са по-либерални или по-прогресивни, но смята, че всъщност това не е непременно вярно.

„Марин Льо Пен всъщност бе много широко подкрепена от по-възрастни и консервативни членове на френското население“.

Енергията на младото поколение срещу мъдростта и опита на възрастното поколение - това контрастиране според Бишъп не е непременно толкова отчетливо.

Той посочи Еманюел Макрон като друг интересен пример, чието поведение е много зряло, много подобно на управлението на по-възрастен лидер.

„Смятам, че и Германия, и Франция са пример за едни основен проблем за бъдещето на европейската политика - че при натиска, който се получава от страна на по-крайните десни и леви политически пространства към мейнстрийма, те се опитват да правят центристки или широки коалиции“.

 

Последни новини
Още от В развитие