В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Гражданска война в Ирак няма да има

Д-р Джалал Хасан Мъстафа от университета в Сулеймания, Иракски Кюрдистан, В развитие, 18.10.2017

След като провинция Киркук бе взета под контрол от иракската армия, кюрдите се почувстваха много засегнати, тъй като именно те освободиха областта от ИДИЛ с цената на хиляди жертви. Багдад поиска кюрдите да се изтеглят от там, проблемът настъпи, когато те отказаха.

Това коментира в живо включване от Иракски Кюрдистан преподавателят в университета в Сулеймания д-р Джалал Хасан Мъстафа в  предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

„Кюрдските сили са разделени на две – управляващата партия на Барзани и Демократическата партия. От другата страна са пешмергите, които не са контролирани от никоя партия“, добави Мъстафа.

Части от Киркук бяха под контрола на Демократическата партия на Кюрдистан. Нейните лидери обаче знаеха колко е мощна иракската армия, подкрепена от САЩ и части от Иран. Киркук бе предаден доброволно, сблъсъци имаше единствено с пешемргите, които дадоха 30 жертви, разказа той.

По думите на събеседника в предаването обаче гражданска война между войските на официален Багдад и кюрдите няма да има.

Гражданска война няма да има, защото налице е сделка между Демократическата партията и правителството в Багдад. От партията на Барзани също са напът да приемат споразумението. По този начин Киркук се връща под контрола на централното правителство, както е по конституция и както бе преди 2014, когато бе превзет от ИДИЛ, смята той.

 

Последни новини
Още от В развитие