В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективи пред икономическото развитие на Африка

д-р Едуард Маринов, икономист, В развитие, 11.10.2017

През последните 7-8 години прогнозите и на Международния валутен фонд, и на Световната банка отчитат, че сред най-бързо развиващите се държави близо половината са африкански. Това коментира д-р Едуард Маринов от Института за икономически изследвания в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Вече сме свидетели на процеса на навлизане на африканските държави, които са изключително богати на ресурси, но все още са доста слабо развити от гледна точка на модерната икономика“.

Икономистът обясни, че през последните 15 години над 50%-60% от търговските потоци, концентрирани в старите колониални метрополии на африканските държави, в момента се преориентират най-вече към икономиките, които движат целия свят – Китай, Индия, донякъде Турция, арабските държави.

„Това означава, че политиката, която тези държави /най-вече Китай и Индия/ провеждат по отношение на начина на създаване на търговски връзки и начина на стимулиране на развитието на държавите в Африка, може би е по-добра от гледна точка на самите африкански държави“.

Защо Африка предпочита Китай пред Европа?

 

Последни новини
Още от В развитие