В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Формирането на голяма коалиция в Австрия е малко възможно

Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП София, В развитие, 11.10.2017

Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, координатор на ЕСВП София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Австрия може би ще се окаже втората Германия. Това е един пореден тест за това накъде отиват политическите системи в страните-членки на ЕС. Така коментира предстоящите предсрочни парламентарни избори в Австрия координаторът на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)– София Даниел Стефанов в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Той смята, че е много по-добре различните възгледи, колкото и да са крайни, да са в политиката, да са в парламентите, отколкото отвън.

„Доказано е, че много от тези крайни възгледи, когато влязат в правителствата, се променят и тези партии не просто губят от остротата си, но и стават част от мейнстрийма“.

Според него когато дадена партия е извън системата, нивото на популизъм е по-високо и е лесно. Докато в момента, в който тя влезе в правителството, е доста по-трудно.

„В Австрия това, което за момента виждаме преди изборите, е, че партиите имат различно отношение по въпроса коя е темата на деня“.

Стефанов обясни, че ако голяма част от десните партии смятат, че това е бежанската криза и миграцията, то лявата част от партиите – социалдемократите – смятат, че могат да се облегнат по-скоро на темата за икономическото развитие, защото те там постигат успехи.

По думите му това е основното разделение в кампанията.

Той допълни, че лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц не иска да има нова голяма коалиция.

„Въобще въпроса с големите коалиции в Европа е много спорен, защото големите коалиции събират понякога взаимноизключващи се партии в общо управление, което оставя избирателите с усещането, че техният глас няма смисъл“.

Именно затова според Стефанов една от причините Курц още от сега да обявява, че не би искал да влезе в нова, голяма коалиция е за да не излъже избирателите в техните очи.

„От политическа гледна точка това може би не е съвсем така, но от гледна точка на избирателите може би има някакво съмнение за подмяна. Така че голямата коалиция в Австрия е по-малко възможна“.

Той допълни, че очакването е Курц да се опита да направи коалиция с крайно десните – Партията на свободата.

Подведени ли бяха гражданите на Каталуния?

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие