В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Институционални и законови промени стимулират цифровизацията на финансовия свят

Нина Стоянова, подуправител на БНБ, във В развитие, 06.10.2017

Технологиите навлизат с бързи темпове във финансовата сфера на България. През последните три години се наблюдава много ускорено нарастване на безналичните плащания. Това заяви Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково” и управление "Фискални услуги", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Броят и стойността на картовите плащания в България през последните три години е нараснал с 43%, което изпреварва средните темпове за Европейския съюз. Броят и стойността на плащанията, извършени чрез интернет нараства с 20%, а плащанията чрез физически пос-тернимали - с 15%, а повече от половината от кредитните преводи през 2016 са били инициирани по електронен път ". 

Финансовата инфраструктура на България се развива много добре, че е подготвена и отговаря на всички изисквания на ЕС, както и за поемане на европейските иновации, които навлизат много бързо в тази област, каза гостенката. 

"13 януари 2018 е крайният срок за въвеждане на новата директива за платежните услуги в законодателствата на държавите членки. Би могло да се въведе и по-рано, като една добра начална дата би била 1 януари 2018. Това ще зависи от тема на законодателния процес в Парламента. Надявам се до края на годината законът да бъде приет и на първо и на второ четене". 

Това, което ще се промени на пазара, е, че потребителите ще имат избор на повече платежни услуги при по-високи изисквания за сигурност и при по-добра информираност и защита на правата на клиентите, подчерта събеседничката. 

Какви гаранции ще се въведат? Защо се въвежда тристепенна верификация и при кои разплащания ще се налага? Кои са новите услуги? Какво представлява услугата "иницииране на плащане"? Може ли да се заплаща услуга онлайн без банкова карта?

Последни новини
Още от В развитие