В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ръстът на БВП от 4% е недостатъчен

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, В развитие, 06.10.2017

Използва ли потенциала си българската икономика; Достатъчен ли е 4% ръст на БВП

Като цяло ръстът на БВП от около 4% е присъщ на повечето страни от Югоизточна Европа. Изпреварваме Сърбия и Македония, Румъния е пред нас. Тези темпове на растеж обаче са недостатъчни, от тези, които са нужни, за да догоним средноевропейските нива.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Велко Каменов икономистът и преподавател в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев.

„За да догоним тези нива, имаме нужда от установяване на темпове на растеж от над 4% годишно и то с перспектива над 10 години. Това предполага една дългосрочна стратегия“, каза още той.

Бяха очертани и положителните тенденции у нас – ръст на туризма, импорта, експорта и др. На какво обаче се дължат те? Според проф. Ганчев ръстът на вноса говори за повишено вътрешно търсене, а този на износа – на повишено търсене на български продукти в чужбина. Това обаче се дължи на общия растеж в еврозоната, фактор, на който не можем да се уповаваме безпрекословно заради нестабилността на Стария континент.

По думите на събеседника в предаването България може да се уповава в по-нататъшния си икономически ръст на експорта, тъй като малка държава трудно би могла да разчита на друг фактор. „Трябва да имаме излаз на динамични пазари не само в Европа. За съжаление, Близкия Изток, който е наш традиционен пазар, в момента е нестабилен. Такива пазари обаче могат да бъдат Индия, Китай, дори и САЩ.

В продължението на разговора бяха разгледани и теми като ниското ниво на инвестиции у нас, причините компаниите да разчитат предимно на банково финансиране, а не набиране на капитал от борсата и редица други.

Последни новини
Още от В развитие