В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На какво се дължи сериозният ръст на чуждите туристи в София

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, В развитие, 06.10.2017

София се нарежда на трето място от 132 световни градове по ръст на туристите в периода 2009-2016. Средногодишният ръст е 9,5%, но само през 2016 пък той е над 16%.

Това каза във „В развитие“ с Вероника Денизова мениджърът на Mastercard за България и Македония Ваня Манова. Данните, представени от госта в студиото, са резултат от ежегодният индекс на Mastercard, разглеждащ 132 основни туристически дестинации от цял свят.

Какви са причините за тази тенденция – столицата ни се очертава като технологичен, бизнес и туристически център, но не само.

„Причините са комплексни, добрите резултати идват от участието на много страни – бизнес, държава, по-голямата достъпност на страната ни в резултат от навлизането на много нискотарифни авиокомпании, не на последно място и на гостоприемството на София, липсата на езикова бариера, възможността за електронни разплащания, широкото интернет покритие“, посочи Манова.

По данни на представителя на Mastercard през 2016 чуждите туристи в София са похарчили над $500 млн., което оказва голямо влияние върху икономиката на столичния град, а и на страната като цяло.

 

Последни новини
Още от В развитие