В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Очакванията на бизнеса за новите назначения в Комисията за финансов надзор

Даниела Петкова във В развитие, 06.10.2017

От доста години регулаторният орган на пенсионно-осигурителните дружества се ръководи от един и същ човек, който изкара своя пълен мандат и почти още толкова време без да е избиран и мандатен. Всичко, което можем да кажем до момента, е че управлението на това направление се нуждае от много сериозна и категорична промяна в посока увеличаване на капацитета. Това каза Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на УС на ПОК "Доверие", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Очакванията ни са, че този път заместник управителите на КФН ще бъдат избрани. По време на изслушването ще стане ясно каква е визията на новите управляващи и доколко се интересуват от небанковия финансов сектор". 

Браншът се нуждае от хора, които са "най-малко на нивото на служителите на тези одиторски компании, които правиха на два пъти преглед на активите на инвестиционните фондове", каза събеседничката. "Те трябва да имат експертиза, както в одиторството, така и в актюерството, защото предстои фазата на изплащане на пенсиите". 

По думите на Петкова най-важното все пак е тази експертиза и капацитет да бъдат използвани, "за да се превърне контролът и надзорът, осъществяван от този важен контролен орган, в по-професионален, по-ефективен и да не се бяга от отговорност, като се крием зад буквата и точката на закона, а да се следва духа на закона". 

"Трябва да се познават международните практики. Това е задължителното условие, за да се премине към риск-базиран надзор Това вече е крайно необходимо. Нищо от това не е възможно да се случи в момента, при този капацитет".

Даваме кредит на доверие на всеки, който би застанал начело на надзора, поне докато не се появят обстоятелства, с които да го оттеглим, категорична бе гостенката. 

Какво би станало ако се оттегли кредита на доверие от една индустрия? 

Последни новини
Още от В развитие