В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

София трябва да се развива като полицентричен град

Арх. Борислав Игнатов във В развитие, 05.10.2017

София трябва да се развива равномерно навсякъде. Това е добрата политика на един съвременен град. Насочването на едно или две места винаги води до деформация. Това каза арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камерата на архитектите в България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.   

"Изграждането на ситита е отминала тенденция. Съвременните градове се опитват да се разпръснат равномерно в своята периферия. Създава се т.нар. полицентричен град. Идеята е хората да могат да живеят и работят на едно място или в близост и да не се налага да пресичат града диаметрално". 

София може и трябва да върви по пътя на съвременните тенденции в градската архитектура - запазване на градските центрове в историческата им част и превръщането им в пешеходни зони, коментира гостът. "Може да се върви към изпълнение на тези цели - всичко е въпрос на организация. Елементарни неща, които могат да се направят, са поставяне на пейки, премахването на колчетата, които възпрепятстват паркиране, въвеждане на по-строг контрол върху превозните средства - неща, които не са космическа технология и могат да се въведат още утре". 

"Доказано е безусловно, че разширяването на улиците и осигуряването на магистрален трафик привлича само повече автомобили и това не решава, а задълбочава проблема. Защото никога не може да се отговори инфраструктурно на потенциалния трафик, който може да бъде привлечен". 

В центъра улиците трябва да бъдат по-тесни, по-бавни, павирани и неблагоприятни за движение на автомобил, каза Игнатов. "В много европейски градове центърът не може да бъде пресечен - може да се влезе от едната страна, но се излиза от същата страна. Не може да се мине диаметрално. Това веднага успокоява трафика и колите се насочват по околовръстни маршрути. С изграждането на метрото такива промени вече са възможни". 

Защо обособяването на две зони, които да позволяват изграждането на небостъргачи е в противоречие със съвременните тенденции в урбанизма? Защо такива зони са само временно решение? Защо все пак трябва да се строят небостъргачи и защо са нужни на София? Какви са незаменимите предимства на небостъргачите, от които София трябва да се възползва и как? Кои са проблемите, които могат да възникнат във връзка със строителството и използването на небостъргачи?

Последни новини
Още от В развитие