В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Каталуния ще търси преговори, няма да бърза с обявяването на независимост

Тони Родън, изследовател в London School of Economics и преподавател в Отворения университет в Каталуния

Каталунското правителство ще се опита да постигне споразумение с управляващите в Мадрид, изразяващо се в провеждането на нов референдум или промяна в конституцията. Ако това не стане, тогава наистина би могло да се стигне до обявяване на независимост. Но това все пак са още спекулации, предстои да видим какво ще се случи в близко бъдеще.

Това коментира изследователят в London School of Economics и преподавател в Отворения университет в Каталуния Тони Родън. Предаването е „В развитие“, водещият – Делян Петришки.

„В момента каталунските власти се опитват да въвлекат в казуса и международната общност, за да може проблемът да бъде решен по мирен и демократичен начин. Проблемът е, че Мадрид не приема, че такъв проблем дори съществува“, каза още Родън.

По думите на събеседника в предаването официален Мадрид може да започне да решава казуса като изтегли 10 000-те полицаи, дислоцирани в провинцията. „Това би могло да бъде първата стъпка към помирение, може да се достигне до споразумение, до промяна в конституцията“, добави той.

 

Последни новини
Още от В развитие