В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Забелязва се раздвижване в търговските отношения между България и ДР Конго

Теодора Игнатова, почетен консул на България в Демократична република Конго, В развитие, 03.10.2017

Конго е третата по големите държава в Африка и една от най-големите в света. Разполага с огромни ресурси, които при една развита икономика биха могли да я направят много богата. Но, за съжаление, това не е така, като страната е на 167-мо място в света по БВП на глава от населението – едно от най-ниските нива в света.

Това каза във „В развитие“ с Вероника Денизова почетният консул на България в Демократична република Конго Теодора Игнатова.

„Освен ресурсите си като полезни изкопаеми, Конго разполага и с много скрити такива. Например по река Конго още от времето на белгийската колонизация за били изградени водноелектрически централи, които, ако бъдат възстановени, могат да захранват с електроенергия цяла Африка“, добави още тя.

България и ДР Конго, тогава Заир, са имали тесни връзки през 60-те години на XX век, не толкова в икономическата сфера, колкото в културната и образователната такава. Много конгоански младежи например са учили в България, страната ни пък е пращала учители там. Но след това отношенията ни се късат за период от около две десетилетия, разказа гостът в студиото.

По думите на Игнатова в последно време обаче се забелязва известно раздвижване на търговските отношения между двете страни, в огромното си болшинство що се отнася на износа на България за африканската страна. Тези процеси все още обаче са бегли, като местният пазар е залят масово от китайски и индийски стоки.

Последни новини
Още от В развитие