В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Централизация – възможната панацея на проблемите, разкъсващи Европа

Александър Томов, икономист, В развитие, 03.10.2017

Ако Европа е единна, ако е единен организъм, то тя се нарежда на трето място като глобален център след САЩ и Китай. В момента обаче тя действа под формата на 27 различни финансови бюджета, 27 различни въшни политики. Затова има и такива ниски темпове на растеж.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с Велко Каменов икономистът проф. Александър Томов.

„Ако Европа е глобална сила, то това ще значи омиротворяване на света, по този начин просто светът ще се ребалансира“, заяви още той.

След победата политици като Макрон във Франция и Меркел в Германия проевропейските сили получиха доста сила подкрепа. Именно тези две страни зависи по-нататъшното развитие на ЕС. Да, може да се стигне до Европа на две скорости, но при определени условия това не е толкова страшно. Все пак всяка страна има собствен път към интегрирането си в Европа. Нуждаем се обаче от изключително важни неща като общи граници, единна агенция за сигурност, и най-вече радикални бюджетни реформи, смята Томов.

По думите на госта в студиото е нужно много по-голям процент от националните бюджети да отиват на централно ниво в Брюксел. Ако до момента този процент е около 2% от общото БВП на ЕС, то той трябва да стане 12-15%.

„Така Европа ще стане силна, в момента силата й се разпилява“, категоричен е професорът.

В разговора бяха засегнати и други теми от базисно значение като перспективите на България за влизане в Шенген и еврозоната, множеството въпросителни след сблъсъците в Каталуния и др.

 

Последни новини
Още от В развитие