В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Метаморфози на корпоративния Олимп на Югоизточна Европа

Невена Кръстева, гл. редактор на SEENews, В развитие, 03.10.2017

Невена Кръстева, главен редактор на SEENews. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Невена Кръстева, главен редактор на SEENews. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди 10 години никой не предполагаше, че автомобилната индустрия в България ще се превърне във водеща. Тогава начело бяха енергийни и петролни компании, като общите им приходи формираха една четвърт от общите приходи на всичките 100 компании. Това каза Невена Кръстева, главен редактор на SEENews, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Кръстева коментира класацията Топ 100 на компаниите от Югоизточна Европа. 

"Преди десет години, когато направихме първата класация на компаниите, цареше еуфория. Току що България и Румъния бяха приети в Европейския съюз, борсите бяха във възход, инвестициите изживяваха пик. Всички бяха много, много оптимистично настроени. Компаниите очакваха, че след 10 години ще бъдем много по-напред". 

Следващите години имаха доста отрезвителен ефект, а сега нещата се нормализират, каза гостенката. Изглежда, че най-тежкото е зад гърба ни и нещата изглеждат по-скоро розово, отколкото черно, но все още има някакви облаци, които още не са изчезнали от хоризонта.

"Това е доста тромава класация - големите компании по принцип са стабилни и трудно подвижни и не допускат в техните редици нови играчи". 

Тежестта на петролните компании намаля и напред излязоха две други индустрии - на търговците (на дребно и на едро) и на производителите на автомобили и авточасти, които увеличиха много своето присъствие, каза още събеседничката. "Това е съвсем закономерно, защото това са двете индустрии, които са най-чувствителни към растящото потребление, а точно то е основният двигател на икономическия растеж в нашия регион в момента". 

Как са се променяли критериите през годините, за да се счита една компания за успешна? Какво се случва със сектора на високите технологии, който е на върха навсякъде другаде, но не присъства в класацията? Кои са най-перспективните сектори в Югоизточна Европа? Защо трябва да се преобърне настройката в региона компаниите да се възприемат помежду си като конкуренти и за работят заедно, за да печелят големи проекти? 

Последни новини
Още от В развитие