В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо членството на България в еврозоната трябва да е приоритет

Димитър Чобанов във В развитие, 28.09.2017

Димитър Чобанов, Катедра Финанси на УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Чобанов, Катедра Финанси на УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една валута е толкова по-силна, колкото повече хора я използват и искат да я използват. Но без България да си свърши работата и да приеме нужните мерки европейците няма да решат да ни приемат в еврозоната. Те все още в някаква степен може би считат за леко прибързано решението България да бъде приета в Европейския съюз, а какво остава в нарушение на правилата да ни приемат в еврозоната. Това каза асистент Димитър Чобанов, преподавател в Катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Сега се търси реална конвергенция, а освен това по отношение на макроикономическите дисбаланси, България не изпълнява критериите и е в процедура по свръхдисбаланси. Тоест, Европейският съюз подготвя всяка година задълбочени изследвания за всяка една икономика. В доклада за България се казва, че проблемите са в почти всички сфери на публичния сектор - и в образование, и здравеопазване, и обществени поръчки, и съдебна система. Всички тези неща според тях има нужда от  корекции, както и пазара на труда и високия вършен дълг". 

Още преди няколко месеца в Европейския съюз трайно започна да се обсъжда идеята за официализиране на идеята "Европа на няколко скорости", каза гостът. По думите му Европа винаги се е движила на две скорости и "за съжаление България, като страна извън еврозоната и извън шенгенската зона, на практика означава, че е в по-бавните скорости".

"Това, което предлага сега Макрон, е да има общ финансов министър, да има общ бюджет, да има въоръжени сили на ЕС. Това са нови неща. До колко те могат да бъдат реализирани на практика е все още спорно. Именно тази среща с Меркел ще бъде показателна"

Макрон изчака да предложи своите неща след изборите в Германия, но сега част от членовете на новата коалиция, която се очертава в Германия, може би няма да подкрепят идеите на френският лидер, подчерта събеседникът. Той допълни, че създаване на европейски валутен фонд за спасяване на държави в криза е въпрос на дискусии. Трябва да се обмисли дали по този начин няма да се насърчат някои държави да действат по-малко консервативно.

"България трябва да се пази от приемането на единна данъчна ставка в ЕС. Това не би могло да донесе нещо положително като последствия".

Каква е работата, която трябва България да свърши, за да влезе в еврозоната? Кога може да се случи сближаването на доходите на България и Западна Европа? Управляеми ли са процесите по отношение на външния дълг на България? Отличник ли е наистина отличникът Германия? По-лесният политически път ли избира Макрон повдигайки външнополитически, европейски въпроси, вместо да се заеме с трудни политически битки вътре във Франция? Преекспонирара ли е темата за влизането в България в еврозоната или недооценена?

Последни новини
Още от В развитие