В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са законодателните промени за чуждестранните работници в България

Христина Христова, бивш социален министър министър, В развитие, 26.09.2017

През май, с промените в правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност бе направена стъпка към либерализация на постъпването на работници от трети страни на българския пазар на труда, каза бившият социален министър Христина Христова в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Това е малко известен закон – той започна да действа през втората половина на миналата година. Но всяка страна членка на ЕС трябва да има такъв закон – от една страна за да запълни дефицитите си и от друга страна за да защити интересите си на националния пазар на труда“.

По думите ѝ промените са включвали премахване на пазарния тест и определянето на точен брой специалисти, както и облекчен процедурен срок за получаване на разрешение за работа.

„Не е съвсем безпрепятствено влизането на българския пазар на труда, по-скоро бих казала че има ред“.

Сега предстоят промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Христова отбеляза, че това ще стане чрез Закона за МВР, а законодателната инициатива е на група народни представители.

„Едновременно с промените, които искаме да направим в нашето законодателство, сме информирани, че тече процедура за промяна в самата директива, на основата на която е направен Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност. Този път ще бъдем подготвени навреме“.

Кои са планираните промени в законодателството?

 

Последни новини
Още от В развитие