В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Коалиция Ямайка - единствено възможна за Германия

Александър Андреев във В развитие, 25.09.2017

Германците очевидно търсят някаква промяна, но вчерашният им вот показва, че мнозинството търси най-вече стабилност, приемственост и предсказуемост и искат Меркел за канцлер. Това каза Александър Андреев, гл. редактор на Deutsche Welle България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Загубите на двете големи партии могат да се обяснят със страховете и опасенията на част от германците от притока на бежанци и мигранти".

Не най-вероятна, а единствено възможна, е коалицията на християндемократите със зелените и с либералите от Свободната демократическа партия, подчерта гостът."Наблюдателите шеговито наричат тази коалиция "Ямайка", понеже цветовете на партията в нея съвпадат с цветовете на знамето на Ямайка - черно за християндемократите, жълто за либералите и зелено за зелените".

"Социалдемократите, които в продължение на два мандата участваха в широка коалиция с християндемократите, вече оповестиха, че минават в опозиция. Решението им е разбираемо, защото участието им във властта отблъсна много техни привърженици, част от които гласуваха за "Алтернатива за Германия".

Това решение на социалдемократите е "леко безотговорно", защото "в сегашните трудни времена е по-добре Германия да се управлява от правителство с максимално широка подкрепа", каза събеседникът. 

Последни новини
Още от В развитие