В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Настоящата среща на ООН – най-тежката от времената на Карибската криза

Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи, В развитие, 22.09.2017

Снимка: Кадър Bloomberg Снимка: Кадър Bloomberg

Безспорно настоящата сесия на Общото събрание на ООН е най-тежката през последните години. Може би такава не е имало от началото на 60-те години по време на Карибската криза.

Това каза във „В развитие“ с водещ Делян Петришки директорът на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

„За съжаление, настроението и изказвания от трибуната на ООН съответстват на състоянието на международните отношения днес. Напрежението, конфликтите, рискът от война, неимоверно нарасна през последните години“, добави събеседникът в предаването.

По думите на Кючуков изказването на Доналд Тръмп, че ще унищожи Северна Корея (в случай на агресия на Пхенян срещу САЩ и техните съюзници – бел.ред.) е обединило международната общност в две, на пръв поглед взаимноизключващи се тези.

„Първата е срещу ядрената програма на КНДР, която бе единодушно осъдена от Съвета за сигурност на ООН. Втората е срещу евентуалното военно решение на конфликта", добави той. 

„Това даде повод на Северна Корея, а и на Иран, който също бе засегнат в речта на Тръмп, да поставят допълнителни искания. Тези две страни могат да бъдат благодарни на това изказване на американския президент, защото то до голяма степен даде сила на техните аргументи, че развитието на ядрените програми е необходимо, за да се защитят от подобен тип действия“, коментира бившият зам.-първи дипломат.

Последни новини
Още от В развитие