В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Индивидуално решение на проблема с тероризма не може да има, нужни са общи усилия

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, Бизнес старт, 22.09.2017

Тероризмът използва доста добре глобалния свят, средствата за разпространяване на информация, социалните мрежи. Той се превърна в една глобална заплаха. От тази гледна точка нито една страна не би могла да се справи с него сама.

Това коментира в „Бизнес старт“ с Живка Попатанасова председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

„Необходими са координирани действия на всички държави. Те трябва да бъдат свързани с предоставяне на информация. Това в момента е сериозен пропуск, тъй като много страни не го правят, тъй като информацията е специфична“, добави той.

„Трябва да се мисли много силно върху превенцията. Трябва да се преодолее и радикализацията, защото виждаме, че повечето атентатори са радикализирани граждани на Европа, много от тях вечер от 2-3 поколение“, допълни Божилов.

„Друго нещо, което следва да се направи, е да се използват съвременните средства – комуникации, компютри, системи за видеонаблюдение. Изключително е важно как инвестираме дори и ние, с малкия си бюджет, за да се предпазим от рисковете, пред които сме изправени“, посочи експертът.

В продължението на разговора въпросът бе засегнат подробно, а акцент бе сложен и на редица други проблеми от световния дневен ред като цената на сигурността в глобален план, напрежението по оста Пхенян-Вашингтон и т.н.

 

Последни новини
Още от В развитие