В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Готов ли е Иракски Кюрдистан за следващата стъпка на своето развитие

Д-р Боян Хаджиев във В развитие, 22.09.2017

Иракски Кюрдистан е една от частите на по-голямата географска област Кюрдистан. Това, което е интересно е, че за пръв път имаме референдум, който ще бъде проведен под егидата на власти, свързани с кюрдския народ в Ирак. Това каза експертът по международни отношения д-р Боян Хаджиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Важно е също и че референдумът се случва в момент, когато Ирак е силно разделен. От една страна са шиитите, които са мнозинство, от другата са сунитите, които преобладаващо бяха в територията на Ислямска държава. Всички си задават въпроса защо точно сега се провежда този референдум. Някои казват, че това е заради вътрешни проблеми". 

"Автономията, която притежават в момента, е доста широка след 2003 година, като имат собствена армия. Имат възможност да се управляват самостоятелно. Имат и възможност да продават петрол. Този процес започва още от 1991 година - първата война в Залива." 

Те са най-стабилната част от Ирак и за това според тях е дошло времето и за референдум и за независимост, каза гостът. "От друга страна някои казват, че това прикрива вътрешни проблеми. Обезценяването на петрола доведе до това, че Иракски Кюрдистан изпадна в сериозна финансова криза".

 

Последни новини
Още от В развитие