В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Балканите – плацдармът на битката за влияние между Изтока и Запада

Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит, В развитие, 22.09.2017

След украинската криза от 2014 и анексията на Крим администрацията в Брюксел започна да работи по-активно за интеграцията на важния регион на Западните Балкани. Дадени обаче бяха много фалшиви обещания, които не бяха спазени. Това кара някои страни в региона да търсят алтернатива на Европа. Ако това стане, то кутията на Пандора ще се отвори, а никой не желае това.

Това коментира преподавателят по международна политика в Тракийския университет „Демокрит“ в Комотини Сотирис Сербос. Предаването е „В развитие“, водещият – Делян Петришки.

По думите на Сербос Русия, погледнато в средносрочен и дългосрочен план, няма перспективи да бъде алтернатива в политически и икономически аспект, като именно заради това тя има интерес да изглежда по-силна, отколкото действително е, заради което трябва да бъдем много внимателни.

Русия ще продължи с политиката си за разединение, а Брюксел ще продължи да прилага някои свои похвати, приличащи на тези на бившия СССР например, но прокарани през призмата на глобализма и либерализма, смята още той.

Засега не е ясно кой е победител в битката за Балканите – това е по-скоро маратон, едва ли ще имаме ясен отговор в близко бъдеще. В интерес на САЩ е да Европа да бъде обединена, ако ЕС се провали, това ще е голяма заплаха за Вашингтон, като американците трябва да вложат огромни ресурси на континента, в това число и на Балканите, за да се противопостави на Русия, коментира университетският преподавател.

„Ако се спазват обещанията, дадени от Брюксел, победителят е ясен – либералната демокрация и общото европейско бъдеще“, категоричен бе Сербос, който също така посочи, че процеса на интеграция на Западните Балкани трябва да се активизира значително след изборите в Германия, като в противен случай последствията далеч не биха били позитивни.

Последни новини
Още от В развитие